a zgniatanie wynosi 250-350 MPa. W ok. 70% składa się z części nieorganicznej w postaci kryształów dihydroksyapatytu (tak jak szkliwo), w ok. 20% z materii organicznej w postaci kolagenu, białek, lipidów, mukopolisacharydów i in. oraz w ok. 10% z wody.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka
Mycie zębów o określonych porach
Każdy chyba wie, zarówno dzieci jak i dorośli, że regularne mycie zębów jest bardzo ważne, żeby zachować je w dobrym zdrowiu i ustrzec się przed takimi chorobami jak próchnica. Jak często więc powinniśmy myć zęby? Wielu lekarzy stomatologów jest zdania, że zęby powinno się myć po każdym posiłku, jednak nie zawsze mamy czas lub warunki. Nie należy też przesadzać z częstotliwością mycia zębów, gdyż zbyt częste szczotkowanie może przyczynić się do osłabienia szkliwa. Jedno jest pewne – względne minimum to umycie zębów rano oraz wieczorem przed pójściem spać. Istotne jest, żeby po wieczornym szczotkowaniu nie spożywać żadnych pokarmów ani napoi słodzonych. Napicie się gorzkiej herbaty czy wody nie stanowi problemu. Wdrażając w życie nawyk regularnego mycia zębów z pewnością przysłużymy się ich zdrowiu.
Od czego niszczy się szkliwo?
Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.